Onderhoud elektrische fiets

Onderhoud elektrische fiets

Als het gaat om het onderhoud van elektrische fietsen, kunnen er veel onderdelen zijn die onderhoud vereisen. Het kan in het begin een beetje overweldigend zijn om te weten wat er moet gebeuren en wanneer, maar wees gerust, de basisprincipes van het onderhouden van een elektrische fiets zijn helemaal niet moeilijk.

Veel van het onderhoud dat een elektrische fiets nodig heeft, is hetzelfde als bij een gewone fiets. Het kan overweldigend aanvoelen vanwege de extra componenten, maar als je goed voor de fiets zorgt, is de kans klein dat je serieuze problemen zult ervaren.

De elektrische onderdelen van een e-bike zijn bijna volledig verboden terrein voor de thuismonteur. Er bestaat een echt gevaar op ernstig letsel en bovendien loop je het risico je garantie te laten vervallen als je zelf dingen uit elkaar haalt.

Gelukkig zijn de batterij en de motor langdurige componenten die weinig onderhoud vereisen. In tegenstelling tot de traditionele onderdelen van een fiets, die slijtage vertonen en vervangen moeten worden, zullen de elektronica blijven werken dankzij de beschermende en waterdichte behuizingen. Als er een probleem is, raadpleeg dan de fabrikant om te achterhalen wat de beste manier is om verder te gaan.

Reinig je fiets na elke rit

Een aantal van de beste onderhoudstips hebben betrekking op het schoonhouden van je fiets. De belangrijkste slijtageonderdelen zijn de ketting, de remmen en de banden, maar de meeste fietsers – zelfs ervaren fietsers – weten eigenlijk niet goed waar ze op moeten letten als het gaat om slijtage van onderdelen. Een andere manier om slijtage te verminderen is door te vermijden om in natte omstandigheden te fietsen, waar vuil en andere verontreinigingen in de aandrijving kunnen komen. Dat gezegd hebbende, je woont misschien in een nat klimaat, wat ons bij ons volgende punt brengt.

Doe altijd je best om je fiets schoon te maken of zelfs af te spuiten als deze nat of vies is voordat je hem opbergt. Spoel eventueel aanhechtend vuil af zonder delicate onderdelen met hoge waterdruk te raken. Veeg het frame voorzichtig af en zorg ervoor dat de ketting schoon en droog is. Let tijdens het schoonmaken goed op eventuele afwijkingen of rode vlaggen.

Regelmatige diepe reinigingen en inspecties

Het wordt aanbevolen om regelmatig wat tijd te besteden aan het grondig schoonmaken van je fiets. Zoek naar vuil dat vastzit in de derailleur en in alle hoekjes en gaatjes rond de wielen. Maak de ketting schoon en smeer deze opnieuw in. Het frame zou uiteindelijk echt sprankelend moeten zijn.

Tijdens dit grondigere reinigingsproces, controleer de banden. Zoek naar sneeën, zelfs als de banden lucht vasthouden. Als uw banden aanzienlijke noppen hebben, controleer dan of ze niet versleten zijn en als u wegbanden heeft, zorg ervoor dat er geen platte plek in het midden van het anders ronde karkas zit. Wees niet verlegen om banden te vervangen. Banden in goede staat hebben veel minder kans op een lekke band.

Als je minder dan gemiddeld fietst vanwege slecht weer, kun je de schoonmaakintervallen verlengen. Het feit blijft dat een schone fiets beter presteert dan een verwaarloosde, dus strek de schoonmaakintervallen niet te ver. Het is immers een ritueel en iets waarmee je echt intiem kunt worden met hoe alles werkt en in elkaar zit.

Let goed op tijdens het rijden

Je moet goed opletten op de prestaties van je fiets terwijl je erop rijdt, vooral als het gaat om elektrische fietsen omdat er meer kracht op de onderdelen wordt uitgeoefend. Tijdens het rijden moet je luisteren naar vreemde geluiden. Een van de eerste, duidelijke tekenen dat er iets mis is, is extra lawaai van de fiets. Rammelt er iets? Maakt de ketting geluid? En de remmen – piepen ze?

Een goed onderhouden fiets zal vrij stil zijn. Er zal nog steeds wat geluid komen van de ketting en bij elektrische fietsen kun je de motor horen, maar dat is normaal. Alles zou soepel moeten lopen. Let op clunky versnellingswisselingen of versnellingsproblemen. Als op enig moment je fiets luider wordt, of als er een soort slijpend geluid is, is dat wanneer je beter moet kijken.

Een ding om op te letten is ervoor zorgen dat je steekassen stevig vastzitten. Als je merkt dat je wiel een lichte wiebeling ontwikkelt, zal dit waarschijnlijk ook geluid maken, omdat je remschijven tegen je remblokken aanlopen. Als de wiebeling aanhoudt, laat dan het wiel controleren, omdat het waarschijnlijk verbogen is door een kuil in de weg.

Doe periodiek onderhoud

Ongeacht hoe schoon en goed gesmeerd je je fiets houdt, is er nog steeds behoefte aan periodiek onderhoud. Kabels rekken uit, remblokken slijten – evenals kettingen en banden.

Wat de rest van de fiets betreft, heeft Rad Power Bikes enkele aanbevelingen. Rad Power Bikes is de toonaangevende fabrikant van e-bikes in de Verenigde Staten en adviseert een basisafstemming elke zes maanden of bij 750-1.250 mijl.

Een standaard onderhoudsbeurt moet het afstellen en inspecteren van alle belangrijke systemen omvatten. De versnellingskabels moeten worden afgesteld en mogelijk vervangen worden. De remblokken en remschijven moeten grondig gecontroleerd worden en het systeem moet worden ontlucht als de monteur dit nodig acht. Laat de ketting controleren op slijtage en mogelijk vervangen. Controleer ook of de cassette naar behoren werkt. Kijk of er beweging of geluid is in de trapas en voer indien nodig onderhoud uit.

Stel dingen niet uit

Delen zijn duur en zonder een fiets is het helemaal niet leuk. Was je fiets regelmatig en maak van die tijd gebruik om vertrouwd te raken met de werking ervan – dit helpt je bij het lokaliseren van eventuele problematische gebieden wanneer er uiteindelijk iets misgaat. Grit op de remblokken of de ketting zal ze aanzienlijk sneller slijten. Versleten remblokken zullen de schijfremmen sneller verslijten en resulteren in een dure rekening.

Kleine en eenvoudig op te lossen problemen kunnen duur worden als ze onbeheerd worden achtergelaten. Dit geldt des te meer op een elektrische fiets waar de betrokken krachten hoger zijn. Remblokken zijn goedkoop, maar rotoren niet. Een ketting is een goedkoop onderdeel, maar een versleten ketting zal de hele aandrijflijn (kettingbladen en cassette) verslijten, wat ook een kostbare aangelegenheid is. Pro-tip: wacht niet tot een klein probleem een ​​groot probleem wordt.

By Joanne

Joanne is the author behind 3deemin.nl, your ultimate destination for health and wellness. With the tagline "Your headquarters for Health & Wellness," Joanne aims to help readers embrace a holistic approach to lead a healthier and happier life. The website offers valuable resources, expert advice, and inspiring content that encompasses all aspects of health, including mental, emotional, and spiritual well-being. From fitness routines tailored to different levels to articles on meditation, stress management, nutrition, and self-care techniques, Joanne provides knowledge and practical tips for positive changes. Join the vibrant community and begin your journey to a healthier, happier, and more fulfilling life today.