elektrische fiets

Elektrische Fietsen

In Nederland is de elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, steeds populairder geworden. Deze fietsen, die worden aangedreven door een elektromotor, zijn vooral geliefd onder oudere mensen, maar ook jongere generaties omarmen deze vorm van vervoer. In dit artikel worden de voordelen van elektrische fietsen besproken en wordt er ingegaan op de populariteit ervan.

De populariteit van elektrische fietsen

De populariteit van elektrische fietsen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders inmiddels alleen nog maar op een e-bike rijdt. Deze stijgende populariteit is deels te verklaren door de voordelen die elektrische fietsen bieden ten opzichte van gewone fietsen. Het gemak van trapondersteuning en de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen zonder veel inspanning te hoeven leveren, spreekt veel mensen aan.

Voordelen van elektrische fietsen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een elektrische fiets:

 1. Praktisch: Een elektrische fiets maakt het rijden gemakkelijker, doordat je altijd met de wind in de rug fietst en nooit bezweet op je bestemming aankomt. Met een e-bike kun je langere afstanden afleggen die je normaal gesproken liever met de auto zou afleggen.
 2. Milieubewust: Elektrische fietsen zijn milieuvriendelijker dan auto’s en scooters omdat ze geen CO2-uitstoot veroorzaken. Ze dragen dus bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.
 3. Langer zelfstandig: Voor mensen die moeite hebben met bewegen als gevolg van blessures of andere gezondheidsproblemen, kan een elektrische fiets een uitkomst bieden. De elektromotor ondersteunt bij het trappen, waardoor fietsen gemakkelijker en minder belastend wordt.
 4. Prijsbewust: Hoewel elektrische fietsen in eerste instantie een flinke investering lijken, kunnen ze op de lange termijn juist kostenbesparend zijn. Ze zijn goedkoper in gebruik dan auto’s en scooters, met lagere brandstofkosten en minder onderhoudskosten.
 5. Gezond: Hoewel elektrische fietsen trapondersteuning bieden, betekent dit niet dat je helemaal niet meer hoeft te trappen. Je blijft actief bewegen, wat positieve effecten heeft op je gezondheid en conditie.

Elektrische fietsen bieden dus verschillende voordelen ten opzichte van gewone fietsen en andere vormen van vervoer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor deze milieuvriendelijke en praktische manier van verplaatsen.

Elektrische Fietsen

II. Elektrische fietsen 101

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets die jouw eigen kracht combineert met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tijdens het fietsen, waardoor je met minder inspanning een hogere snelheid kunt bereiken. Een elektrische fiets kan worden gebruikt als een gewone fiets, waarbij je zelf trapt, maar je kunt ook gebruik maken van de elektrische ondersteuning om sneller en lichter te fietsen. Het is een populaire keuze voor mensen die langere afstanden willen afleggen, heuvels willen beklimmen of gewoon een extra duwtje in de rug willen tijdens het fietsen.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets wordt aangedreven door een elektrische motor die wordt gevoed door een accu. De motor kan worden ingeschakeld door het indrukken van een knop of het draaien aan een handvat. Wanneer de motor is ingeschakeld, wordt er vermogen geleverd aan de trappers, waardoor je extra ondersteuning krijgt bij het fietsen. De snelheid en kracht van de motor kunnen worden aangepast met behulp van een bedieningspaneel op het stuur.

De elektrische motor van een fiets kan op verschillende manieren worden geïntegreerd. Sommige modellen hebben een motor in het voorwiel, waardoor het voorwiel wordt aangedreven. Andere modellen hebben een motor in het achterwiel, waardoor het achterwiel wordt aangedreven. Er zijn ook elektrische fietsen met een motor in het midden, die direct op de trappers werkt. Deze modellen bieden een natuurlijkere rijervaring en een betere gewichtsverdeling.

Verschillende soorten elektrische fietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn enkele populaire types elektrische fietsen:

 • Stadsfietsen: Deze fietsen zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in de stad. Ze hebben meestal een comfortabele zitpositie en zijn voorzien van handige functies zoals bagagedragers en verlichting. Stadsfietsen zijn ideaal voor woon-werkverkeer en boodschappen.
 • Trekkingfietsen: Deze fietsen zijn ontworpen voor langere afstanden en gevarieerd terrein. Ze hebben meestal een robuust frame, een geveerde voorvork en bredere banden voor extra stabiliteit. Trekkingfietsen zijn geweldig voor avontuurlijke fietsers die graag nieuwe plekken verkennen.
 • Mountainbikes: Elektrische mountainbikes, ook wel e-MTB’s genoemd, zijn ontworpen voor off-road avonturen. Ze hebben meestal een krachtige motor en een geveerde voor- en achtervering voor optimale prestaties op ruig terrein. E-MTB’s bieden extra kracht bij het beklimmen van heuvels en laten je verder en sneller rijden.
 • Vouwfietsen: Deze compacte en draagbare fietsen zijn ideaal voor mensen die veel reizen. Ze kunnen eenvoudig worden opgevouwen en meegenomen in het openbaar vervoer of in de kofferbak van een auto. Vouwfietsen zijn handig voor korte ritten en stedelijke verkenningen.

Het kiezen van de juiste elektrische fiets hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Het is altijd een goed idee om verschillende modellen uit te proberen voordat je een beslissing neemt.

 

Elektrische Fietsen

III. Waar op te letten bij het kopen van een elektrische fiets

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden:

Prijsklasse en budget

Bepaal van tevoren welk budget je hebt voor de aanschaf van een elektrische fiets. De prijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van het merk, het type e-bike en de kwaliteit van de onderdelen. Maak een afweging tussen de kosten en de gewenste specificaties om de beste keuze te maken binnen je budget.

Motorpositie en rijervaring

De positie van de motor kan van invloed zijn op de rijervaring. Er zijn drie mogelijke plaatsen voor de motor: in het voorwiel, in het achterwiel of in het midden van de fiets bij de trapas. Een middenmotor biedt over het algemeen de beste rijervaring omdat de kracht direct wordt overgebracht naar de trapas. Het zorgt voor een natuurlijk gevoel tijdens het fietsen. Overweeg welke motorpositie het beste bij jouw wensen en behoeften past.

Actieradius en accu

De actieradius, oftewel de afstand die je kunt afleggen op één volgeladen accu, is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Deze kan variëren afhankelijk van de capaciteit van de accu en andere factoren zoals het gewicht van de fiets en de gekozen ondersteuningsstand. Denk na over de afstanden die je van plan bent af te leggen en kies een e-bike met een passende actieradius.

Versnellingssystemen

Er zijn verschillende versnellingssystemen beschikbaar voor elektrische fietsen, zoals naafversnellingen en derailleurversnellingen. Een naafversnelling is vaak een goede keuze voor Nederlandse omstandigheden, omdat het minder onderhoud vergt en meestal een dichte kettingskast heeft. Een derailleurversnelling biedt daarentegen meer versnellingen en sportiever schakelen. Overweeg welk versnellingssysteem het beste past bij jouw fietsgedrag.

Sensoren voor ondersteuning

Elektrische fietsen maken gebruik van sensoren om de trapondersteuning aan te passen aan jouw trapkracht. Er zijn verschillende soorten sensoren, zoals een rotatiesensor, een trapsensor en een krachtsensor. Elke sensor heeft zijn eigen manier van reageren op jouw trapbewegingen. Probeer verschillende sensoren uit om te bepalen welke het meest comfortabel aanvoelt tijdens het fietsen.

Het is aan te raden om de bovengenoemde punten mee te nemen in je overweging bij het kopen van een elektrische fiets. Zo kun je de fiets vinden die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Elektrische Fietsen

IV. Onderhoud en tips voor het gebruik van een elektrische fiets

Onderhoud van de accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets en het is essentieel om deze goed te onderhouden voor een optimale levensduur en prestaties. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van de accu:

 • Volledige oplading: Laad de accu altijd volledig op voordat je gaat fietsen. Dit zorgt ervoor dat de accu zijn maximale capaciteit behoudt en helpt voorkomen dat de accu vroegtijdig leeg raakt tijdens het fietsen.
 • Opslag: Bewaar de accu op een koele, droge plaats, uit direct zonlicht en extreme hitte. Dit voorkomt schade aan de accu en verlengt de levensduur.
 • Regelmatig gebruik: Gebruik de elektrische fiets regelmatig, zelfs als het maar voor korte ritten is. Dit helpt de accu gezond te houden en voorkomt dat de accu onnodig leeg loopt.
 • Schoonmaken: Maak de accu schoon met een zachte doek en milde zeep om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat de accu volledig droog is voordat je deze weer gebruikt.

Veiligheidstips tijdens het fietsen

Veiligheid is van groot belang bij het gebruik van een elektrische fiets, vooral omdat deze vaak hogere snelheden kan bereiken. Hier zijn enkele veiligheidstips om rekening mee te houden tijdens het fietsen:

 • Draag altijd een helm: Een helm biedt extra bescherming bij een val of botsing en kan ernstige hoofdletsel voorkomen.
 • Wees zichtbaar: Gebruik fietsverlichting en draag reflecterende kleding, vooral bij het fietsen in het donker. Dit zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers.
 • Volg de verkeersregels: Houd je aan de verkeersregels en neem geen onnodige risico’s. Blijf altijd alert op andere weggebruikers en geef duidelijk richting aan bij het afslaan.
 • Rijd defensief: Wees voorzichtig en anticipeer op mogelijke gevaren. Houd voldoende afstand van andere voertuigen en vermijd plotselinge manoeuvres.
 • Onderhoud je fiets: Regelmatig onderhoud aan je elektrische fiets, zoals het controleren van bandenspanning en remmen, zorgt voor een veilige en betrouwbare rit.

Bescherming tegen diefstal

Het beveiligen van je elektrische fiets tegen diefstal is belangrijk om je investering te beschermen. Hier zijn enkele tips voor diefstalpreventie:

 • Gebruik goede sloten: Gebruik minimaal twee verschillende sloten, zoals een beugelslot en een kettingslot, om je fiets vast te zetten aan een vast object. Zorg ervoor dat de sloten van goede kwaliteit zijn en moeilijk te openen zijn.
 • Parkeer op veilige locaties: Parkeer je fiets op goed verlichte en drukke plaatsen waar veel toezicht is. Vermijd afgelegen gebieden die kunnen leiden tot ongewenste aandacht van dieven.
 • Maak je fiets herkenbaar: Graveer je persoonlijke gegevens in het frame van de fiets of gebruik een fietsregistratiesysteem. Dit maakt het moeilijker voor dieven om je fiets door te verkopen.
 • Gebruik een GPS-tracker: Overweeg het gebruik van een GPS-tracker om je fiets te kunnen traceren in geval van diefstal. Deze trackers kunnen je helpen de locatie van je fiets te achterhalen en de autoriteiten te informeren.

Met deze onderhouds- en veiligheidstips kun je optimaal genieten van je elektrische fiets en deze beschermen tegen schade en diefstal.

 

Elektrische Fietsen

Populaire merken en modellen van elektrische fietsen

Bij Internet-Bikes hebben we een breed scala aan merken en modellen van elektrische fietsen, zodat er voor iedereen wel iets passends te vinden is. Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire merken en de best beoordeelde modellen.

Bij Internet-Bikes verkrijgbare merken:

 • TENWAYS: De TENWAYS CGO800S is op dit moment de beste elektrische fiets op de markt. Andere goede opties zijn de TENWAYS CGO600 en de Stella Morena Premium MDB FI. TENWAYS is een betrouwbaar merk dat kwalitatief hoogwaardige elektrische fietsen produceert.

Best beoordeelde modellen:

 • Stella Morena Trekking Easy MDB: Deze elektrische fiets is uitgeroepen tot E-bike van het Jaar 2023 en heeft een eindcijfer van 86 gekregen. Het wordt geprezen om de gebruikte materialen, beste prijs-kwaliteitverhouding, styling en rijgedrag.

Andere aanbevolen merken:

 • Batavus: Het merk Batavus biedt betrouwbare en betaalbare elektrische fietsen met een accu met een goede actieradius. Ze worden geroemd om de simpele bediening en hebben een ruim assortiment modellen.
 • Gazelle: Gazelle staat bekend om zijn sportieve fietsen en biedt een grote verscheidenheid aan elektrische fietsmodellen. Ze hebben een accu met een goede actieradius en de fietsen hebben een chique uitstraling.
 • Giant: Giant richt zich vooral op de sportieve fietser en biedt elektrische fietsen met een lage instap, frisse kleurstelling en stevige framebouw. Ze zijn technisch hoogstaand en relatief betaalbaar.
 • Koga: Koga heeft zowel elektrische fietsen voor dames als heren en biedt ook erg sportieve modellen. Ze staan bekend om hun kwaliteit, betrouwbaarheid en hebben een assortiment voor ieder wat wils.
 • Flyer: Flyer heeft een collectie met elektrische fietsen die vooral onopvallend zijn, maar technisch hoogstaand. Ze bieden een goede ondersteuning en hebben maar liefst 5 jaar garantie.

Het is belangrijk om te bedenken welke afstanden je wilt afleggen, wat voor type elektrische fiets je zoekt en welke prijsklasse je voorkeur heeft. Probeer altijd een proefrit te maken om te ervaren welke fiets het beste bij jou past.

VI. Conclusie

Het gebruik van elektrische fietsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen en biedt veel voordelen voor zowel jongere als oudere fietsers. Met een elektrische fiets kun je langere afstanden afleggen, wat ideaal is voor woon-werkverkeer of recreatieve fietstochten. Bovendien is het fietsen op een e-bike minder belastend voor gewrichten en spieren, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met lichamelijke klachten. Hier zijn enkele voordelen van elektrische fietsen op een rijtje:

 • Milieuvriendelijk: Elektrische fietsen stoten geen schadelijke gassen uit en dragen bij aan een schonere lucht en een verminderde CO2-uitstoot.
 • Efficiëntie: Met een elektrische fiets kun je sneller en gemakkelijker langere afstanden afleggen, waardoor je minder tijd nodig hebt om op je bestemming te komen.
 • Gezondheid: Fietsen op een elektrische fiets is nog steeds een vorm van lichaamsbeweging en kan helpen om fit en actief te blijven.
 • Kostenbesparend: In vergelijking met auto’s of het openbaar vervoer kunnen elektrische fietsen op de lange termijn veel kosten besparen, zoals brandstof- en parkeerkosten.
 • Flexibiliteit: Met een elektrische fiets heb je geen last van files of parkeerproblemen, waardoor je flexibeler en gemakkelijker kunt reizen.

Belangrijke overwegingen bij het kopen van een elektrische fiets

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er enkele belangrijke overwegingen die je moet maken om ervoor te zorgen dat je de juiste fiets voor jouw behoeften krijgt. Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten:

 • Actieradius: De actieradius geeft aan hoe ver je kunt fietsen op een volle acculading. Het is belangrijk om een fiets te kiezen met een actieradius die past bij jouw dagelijkse behoeften.
 • Accucapaciteit: De capaciteit van de accu bepaalt hoe lang je de fiets kunt gebruiken voordat je hem moet opladen. Een grotere accucapaciteit kan handig zijn als je lange afstanden wilt fietsen.
 • Motorpositie: De positie van de motor is ook belangrijk. Middenmotoren bieden over het algemeen een betere gewichtsverdeling en rijervaring, terwijl voorwielmotoren meer geschikt kunnen zijn voor stadsritten.
 • Remmen: Zorg ervoor dat de fiets is uitgerust met betrouwbare en krachtige remmen, zoals schijfremmen, voor een veilige rijervaring.
 • Betrouwbaarheid en kwaliteit: Kies voor een fiets van een gerenommeerd merk met goede recensies om ervoor te zorgen dat je een duurzame en betrouwbare fiets koopt.
 • Testrit: Het is altijd aanbevolen om een testrit te maken op de fiets voordat je hem koopt, zodat je kunt ervaren hoe de fiets aanvoelt en presteert.

Het is belangrijk om deze overwegingen in gedachten te houden bij het kopen van een elektrische fiets, zodat je de beste keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en budget.

In conclusie bieden elektrische fietsen vele voordelen en zijn ze een goede milieuvriendelijke en gezonde optie voor zowel dagelijks woon-werkverkeer als recreatieve fietstochten. Er zijn veel verschillende modellen en merken op de markt, dus het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en de juiste fiets te kiezen die past bij jouw behoeften en voorkeuren. Met de juiste elektrische fiets kun je genieten van comfortabel en efficiënt fietsen, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een schonere en duurzamere omgeving.

By Joanne

Joanne is the author behind 3deemin.nl, your ultimate destination for health and wellness. With the tagline "Your headquarters for Health & Wellness," Joanne aims to help readers embrace a holistic approach to lead a healthier and happier life. The website offers valuable resources, expert advice, and inspiring content that encompasses all aspects of health, including mental, emotional, and spiritual well-being. From fitness routines tailored to different levels to articles on meditation, stress management, nutrition, and self-care techniques, Joanne provides knowledge and practical tips for positive changes. Join the vibrant community and begin your journey to a healthier, happier, and more fulfilling life today.